Wat is lolita?

Misschien vraag je jezelf af wat lolita precies is? Lolita is een kledingstijl uit Japan. Sommige mensen beschouwen lolita ook als een subcultuur of levensstijl. Het is schattig en meisjesachtig, maar het kan ook duister en elegant zijn. De petticoat is een van de belangrijkste onderdelen in het lolita silhouet. De kledingstijl is gebaseerd op kleding uit het Victoriaanse tijdperk. Sommige kledingstukken zijn ook beinvloed door het Rococo tijdperk. De oorsprong van lolita ligt rond aan het eind van de jaren ’70. Het is niet bekend hoe lolita exact ontstaan is. Het is verbonden met de opkomst van de jongeren cultuur in Tokyo. Het begon in Harajuku, daar kwamen jongeren op zondag samen om te winkelen, concerten bij te wonen en om andere jongeren te ontmoeten. Deze jongeren droegen extravagante kledingstijlen. Deze kledingstijlen begonnen zich langzaam te ontwikkelen in lolita, gyaru en decora. De kleding van toen is helemaal niet vergelijkbaar met de lolita kleding van nu.  De bekende merken van toen waren Pink House, Milk en Pretty (nu Angelic Pretty). Lolita is ook beïnvloed door gothic (Gothic Lolita en Kuro Lolita) en in kleine mate ook door Punk (Punk Lolita).

 

Fruits Issue 29_Page_08                               Twee Japanse lolita’s aan het einde van jaren negentig.

Het ontstaan van merken zoals  Baby the Stars Shine Bright, Metamorphose Temps des Filles, Innocent World en Moi-Meme-Moitie tussen 1988 en 1999 heeft grote invloed gehad op de kledingstijl. Artiesten zoals Mana (Gitarist van Malice Mizer/ Moi Dix Mois/ eigenaar van Moi Meme Moitie) hebben kledingstijl een stuk populairder gemaakt. Mana heeft lolita niet bedacht, dat is nog steeds een bekende missopvatting. Toch ben ik er vrijwel zeker van dat de opkomst van gothic lolita te maken heeft met de populariteit van Mana. In de loop van de jaren zijn er verschillende nieuwe stijlen bij gekomen. De meest populaire stijlen zijn: Classic Lolita, Gothic Lolita en Sweet Lolita. Er zijn ook verschillende substijlen: Sailor Lolita, Pirate lolita, Kuro Lolita, Qi Lolita, Wa Lolita, Country Lolita, Shiro Lolita, OTT lolita, Guro Lolita, Hime lolita, Punk Lolita, Casual lolita and Ero lolita. Aristocrat is nauw verbonden met lolita. Boystyle en Dandy zijn ook geschikt voor mannen. Er bestaat ook een speciale term voor mannelijke lolita’s: brolita.
Styles_of_Lolita_fashion_by_heartofglitter

Vanaf 200o is er veel veranderd. De kledingstijl veranderde en de stijl kreeg steeds meer aanhangers. Tot 2000 werd het voornamelijk in Japan gedragen en weinig westerlingen kende van de stijl. Dat veranderde doordat lolita meer aandacht kreeg in de media, de opkomst van het internet en de stijging van  het toerisme in Japan. Lolita is een stijl geworden die wereldwijd gedragen wordt. De meeste landen hebben een eigen community, dat is een groep lolita’s die elkaar regelmatig ontmoet om leuke dingen te doen en te praten over lolita. Tea party’s, picknicks, het bezoeken van pretparken en musea zijn voorbeelden hiervan.  De stijl is steeds uitbundiger geworden, zeker toen de over the top trend (OTT) startte. Het merk Angelic Pretty heeft hier een groot aandeel in gehad. Printjes zijn immens populair geworden. Taart, snoepjes, konijnen, opdrukken van schilderijen, niets is te gek! En dan heb ik het nog niet gehad over de pruiken en enorme haar-accessoires. Dan moet ik natuurlijk ook de andere kant van het verhaal belichten. Er zijn ook lolita’s die door deze trend juist terug verlangen naar het lolita van vroeger, old school lolita is erg geliefd bij hen.

angelic pretty ott                                             Lolita’s die Angelic Pretty dragen

chocolate   Chokelate draagt Juliette et Justine, een van de meest populaire merken van dit moment.

img_7979 (1)       Misako Aoki en RinRin tijdens de tea party van het Kawaii Weekend in Utrecht

Lolita heeft niets te maken met het boek lolita van Vladimir Nabokov. Bij lolita draait het erom om er schattig of elegant uit te zien. Het heeft niets met seks te maken en het is ook geen fetisj. De naam is alleen ongelukkig uitgekozen. Verder moet je lolita absoluut niet verwarren  met ‘living dolls’. Lolita’s willen geen poppen zijn, zij willen gewoon zichzelf zijn en mooie kleding dragen.

Handige links

Hello Lace
EGL community
Daily Lolita
Lolita handbook
Lolita Fashion.org

Advertenties

One thought on “Wat is lolita?

  1. Hi Violet,

    Hoe gaat het? Ik zocht jouw contactgegevens op jouw leuke blog / site. Maar kon deze niet vinden. Kan je mij vandaag jouw gegevens even mailen? Dan wil ik graag even contact met je opnemen om vrijblijvend wat te vragen met betrekking tot een leuk nieuw televisieprogramma.

    Groet, Marco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s