Tips voor een lolita garderobe op te bouwen

Januari is de maand van de EGL community garderobe posts. Lolita’s over de hele wereld laten zien wat voor kleding zij in hun kledingkast hebben. Het is geweldig om te zien wat voor verschillende kledingstijlen lolita’s over de hele wereld hebben. Januari is dus een erg inspirerende maand op het gebied van lolita. Daarom lijkt het me leuk om wat tips te geven over lolita garderobes. Het is leuk om bezig te zijn met het samenstellen van een lolita garderobe, maar soms kan het ook best lastig zijn. Vandaar een aantal tips!

lolita wardrobe

1. Ken je budget

Het is belangrijk om je budget te kennen. Er zijn heel veel leuke lolita kleding websites zoals Lace Market, Closet Child en verschillende facebook groepen en dan heb ik het nog niet gehad over de websites van de merken. Een paar minuten op de sales of brand websites kijken kan al heel verleidelijk zijn. Voor je het weet is er een nieuw pakketje onderweg. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar het is belangrijk om te weten hoeveel je uit kunt geven aan lolita. Andere ‘belangrijkere’ zaken moeten er natuurlijk niet onder gaan lijden.

Je kunt bijvoorbeeld een bepaald budget per maand voor lolita instellen. Dat kan de ene maand meer  zijn en dan andere maand wat minder. Een schattig notitieboekje kopen met je inkomsten en lolita uitgaven is ook een goed idee. Zo creëer je overzicht en kom je niet snel voor vervelende verrassingen te staan.

Voorbeelden van schattige notitieboekjes voor je lolita uitgaven.

Voorbeelden van schattige notitieboekjes voor je lolita uitgaven.

 

2. Basics

Welke basiskledingstukken heb je echt nodig voor lolita?

– Een goede petticoat
– Bloomers
– Sokken/panty’s
– Bijpassende blouses bij je kledingstijl (bijvoorbeeld zwart en wit bij gothic)
– Bijpassende schoenen

Sommige lolita’s vinden het niet leuk om de basics te kopen of zeggen dat het niet zo belangrijk is. Ik vond dat ook. Alleen ik ben tot de conclusie gekomen dat je het jezelf erg lastig maakt als je geen basics in je kast hebt. Je kunt veel minder snel andere outfits maken met dezelfde jurk of rok. Dus, dat zorg voor minder afwisseling, terwijl dat erg leuk is. Voor sommige gelegenheden kan het ook handig zijn om basics te hebben als je lolita meer casual wil dragen.

3. Wishlists

Het maken van wishlists is erg leuk, maar ook handig. Zo weet je precies wat je wilt hebben en wat je nodig hebt. Het voorkomt ook dat je impulsaankopen doet die je eigenlijk helemaal niet van pas komen. Natuurlijk kun je je wishlist altijd veranderen, daar is niets mis mee. Wishlists zijn nu eenmaal veranderlijk.

4. Tweedehands, offbrand, taobao en indie brands.

Er is helemaal niets mis mee om tweedehands, offbrand, indie brand of van taobao te kopen. Er zijn zo veel lolita’s die dit doen. En mensen kunnen niet zien of je kleding tweedehands is. Ook zijn er zo veel leuke indie brands, taobao shops en offbrand items. Genoeg keuze dus. De meeste lolita’s combineren kleding, er zijn weinig lolita’s die alleen merkkleding dragen.

Door deze keuze te maken kun je erg veel geld besparen. Tweedehands kleding is vaak weinig gedragen, soms zelfs nooit. Dat zijn mooie kansen. Indie brands en taobao merken hebben vaak originele en unieke ontwerpen die vaak goedkoper zijn dan merkkleding. En offbrand kleding kun je op zo veel plekken vinden. Bijvoorbeeld bij de Zara, H&M en in vintage winkels. Niet iedere lolita heeft de kans om bij Angelic Pretty in Tokyo te winkelen of bij Baby the Stars Shine bright in Parijs. Dan is winkelen voor offbrand items een leuke oplossing. Je kunt soms versteld staan wat voor mooie kledingstukken of accessoires je tegen kunt komen in normale winkels. Dat is zeker te proberen waard.

Closet Child: een Japanse tweedehands winkel voor lolita kleding.

 

5. Koop wat je zelf leuk vindt.

Laat je niet door anderen beïnvloeden. Jij bent degene die de kleding gaat en jij moet je er fijn bij voelen.

6. Accepteer dat lolita prijzig kan zijn.

Lolita is een erg prijzige hobby. Ook al koop je geen brand kleding. Een goed gebalanceerde loopt al vaak op over de 100 euro. Dit komt doordat je altijd een paar basis items moet dragen die je niet weg kunt laten. En doordat lolita altijd redelijke bedekt is, heb je veel kledingstukken nodig. Bloomers, sokken, haar accessoires, een jsk, blouse of cardigan en ga zo maar door. Totale brand outfits kunnen soms wel tussen de 500 en 1000 euro kosten. Maar dat is natuurlijk geen verplichting. Je kunt budgetteren, maar je moet geen essentiële onderdelen van het lolita silhouet weglaten. Vaak is het ook zo dat het nooit bij een outfit blijft. Persoonlijk ken geen  lolita die maar een enkele lolita outfit heeft. Het is beter om van te voren te beseffen om dat je veel geld uit gaat geven als je lolita wilt dragen. Het is niet altijd een goede optie om lolita kleding te kopen alleen omdat het goedkoop is. Het kan zijn dat je er later spijt van krijgt en denkt had ik nu maar door gespaard.

7. Koop niet meer dan je nodig hebt.

Het is belangrijk om je af te vragen hoe vaak je lolita draagt. Iedere dag? Een keer per week? Een keer per maand? Minder? Aan de hand daarvan kun je beslissingen hoeveel en wat voor kleding je in je kast wilt hebben. Een lolita kledingkast van een lolita die dagelijks lolita draagt ziet er heel anders uit dan van iemand die het alleen voor speciale evenementen draagt.

Het is geen vereiste om een enorme garderobe met lolita kleding te hebben. Als je dat leuk vindt is dat goed, maar het hoeft niet. Persoonlijk denk ik dat het beter is om te investeren in dingen die je echt mooi vindt, dan veel dingen te kopen die je naderhand toch niet of nauwelijks gaat dragen. Het gaat niet om de hoeveelheid. Het erom dat je blij bent met de dingen die je hebt.

SONY DSC

8. Een klein budget achter de hand houden voor kleding die kapot gaat is handig.

Wanneer je langer lolita draag, is het mogelijk dat kleding kapot gaat. Daarom is het handig om wat geld achter de hand te hebben, zodat je snel een vervangend kledingstuk kunt kopen.
9. Maak je eigen kleding of accessoires.

Je eigen kleding maken is erg leuk en je kunt precies maken wat je wilt. Iedereen kan zelf kleding maken. Als zelfs mij het lukt, dan moet iedereen het kunnen! Natuurlijk is het niet makkelijk en gaan er vaak dingen fout. Het gaat erom dat het leuk is om naar een mooi eindresultaat te werken, waarmee je zelf blij mee bent. En dan iedere keer je grenzen verleggen. Dus, makkelijk beginnen en steeds een stapje verder gaan. Er zijn verschillende lolita tijdschriften waar patronen in staan. Bijvoorbeeld Otome no sewing, Gosu rori en de Gothic & lolita bible. Je kunt ook les nemen om je eigen kleding te maken. Als je meer hulp nodig hebt is er vast een cursus in de buurt die je kunt volgen.

IMG_1928

Otome no sewing

 

10. Organiseer een style swap als je niet zeker weet of een bepaalde stijl bij je past.

Wil je iets nieuws kopen en heb je de stijl nog niet eerder gedragen? Weet je niet zeker dat het bij je past? Misschien is het dan een idee om samen met vriendinnen of de community een style swap te doen. Dan kun je kijken of de stijl goed bij je past. En je hebt ook nog eens gezellige dag gehad.

Als laatste wil ik nog drie filmpjes laten zien van lolita kledingkasten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s